De afgelopen tijd heb ik veel geëxperimenteerd met ChatGPT. Sommige experimenten waren geweldig, andere werkten nog niet helemaal zoals ik bedacht had. In deze blog neem ik je mee in mijn chatgpt reis.

Niet te snel opgeven

Wat ik van wat mensen heb geleerd, is om niet te snel op te geven. Geduldig zijn is verdraaid handig bij het werken met AI-tools. Soms volgde ChatGPT mijn instructies niet precies op, wat leidde tot de nodige frustratie. Vaak hoorde je mij dan ook letterlijk zeggen (alsof ik het tegen een persoon had): “Houd je aan de instructie!” Het blijft een leerproces, maar ik merk dat door vol te houden, de resultaten steeds beter worden.

Samenwerken met tekstschrijver Loes

Inmiddels werk ik heel prettig samen met mijn tekstschrijver, Loes. Ik heb haar aanwijzigingen gegeven hoe ik wil dat mijn teksten eruit zien en ik heb haar toegang gegeven tot mijn empathy map en story brand documenten. Dit helpt haar om teksten te schrijven die goed aansluiten bij mijn stijl en uitstraling. Natuurlijk controleer en corrigeer ik de teksten altijd nog even, zodat ze echt mijn eigen stem hebben, maar het bespaart me enorm veel tijd. Ook gebruik ik ChatGPT vaak voor een snelle spellingcheck, wat mijn werkproces nog efficiënter maakt.

Chatgpt en Canva

Laatst heb ik een template geüpload vanuit Canva, waarin ik (deels door ChatGPT gegenereerde teksten) wilde plaatsen. Ik vroeg Loes om het document in te vullen met de gewenste teksten, en dat werkte geweldig. Uiteindelijk hoefde ik alleen nog maar te knippen en te plakken en mijn stem erop te plakken. Dit soort kleine handelingen kunnen een groot verschil maken in tijdsbesparing.

Inspiratie en Analyseren

 ChatGPT is ook een geweldige bron van inspiratie voor verschillende onderwerpen. Onlangs volgde ik een workshop van Sander Klos over de empathy map, Jung’s archetypes, en story brand. Ik vroeg ChatGPT om mijn website te analyseren en een passend archetype te identificeren. Dit leverde waardevolle inzichten op. Het is ook mogelijk om concurrenten te analyseren en op basis daarvan je eigen waarden en ambities te bepalen om je te onderscheiden.

Een goede prompt geven in ChatGPT

Een goede prompt geven aan ChatGPT is heel belangrijk voor bruikbare resultaten. Hier zijn enkele zaken die ik heb ontdekt (en natuurlijk van chatgpt zelf😉):

  1. Wees specifiek en duidelijk: Beschrijf precies wat je nodig hebt. Hoe meer details, hoe beter.
  2. Bepaal het doel: Leg uit waarom je de informatie of taak nodig hebt.
  3. Geef context: Deel relevante eerdere gesprekken of informatie.
  4. Gebruik voorbeelden: Geef een voorbeeld van wat je wilt als je niet zeker weet hoe je iets moet formuleren.
  5. Herinner aan instructies: Zeg bijvoorbeeld: “Houd je strikt aan de instructies en zorg ervoor dat alle details worden opgenomen.”
  6. Zeg ook tegen chatgpt: jij bent een neerlandicus, marketeer met specialisatie xxx of leraar engels o.i.d.

 Wat voorbeeld prompts die ik heel handig vond:

  •  “Ik heb een samenvatting nodig van het artikel over empathie bij leiders dat vorige week is gepubliceerd in het blad ….”
  • “Je bent neerlandicus en je moet de volgende tekst grammaticaal checken. Zet je bevindingen in een tabel met in kolom 1 het paginanummer en in kolom 2 je voorgestelde wijziging.”
  • “Je bent tekstschrijver en geeft 10 onderwerpen waar ik als Integrator (EOS) over kan schrijven.”

Uitdagingen en beperkingen

Niet alles verliep vlekkeloos. Zo had ik moeite om chatgpt zo ver te krijgen (oude) jaartallen uit een document vol andere getallen te halen. ChatGPT had moeite om het onderscheid te maken, wat ik eigenlijk ook wel snap. Ook met afbeeldingen experimenteren was nog niet helemaal succesvol. De kwaliteit was vaak nog niet zoals ik wilde.

Gebruik van Natural Readers

 Voor mijn academie maak ik gebruik van Natural Readers, een tool die tekst omzet in gesproken taal. Dit werkt heel fijn omdat de tool ook intonatie meeneemt, wat de tekst veel levendiger maakt. Het voelt bijna alsof er iemand naast je zit en je voorleest.

 

Let op: alle tools die ik hier heb genoemd zijn betaald. De gratis varianten bieden vaak niet dezelfde functionaliteit.

 

Heb jij een prompt die goed voor je werkt?

Deel het met me, ik ben benieuwd naar je ervaringen!