Strategiesessie (dagdeel)

In één dagdeel inzicht in alle operationele zaken en een plan om zelf uit de operatie van jouw bedrijf te stappen.

 

Introductie

Als eerste hebben we een adviesgesprek /inspiratie gesprek om te kijken of je met jouw bedrijf wel echt aan een Integrator toe bent en om te kijken of er een klik is.

In een dergelijk advies of inspiratie gesprek bespreken we samen:

1. Jouw pijnpunten

2. Hoe je team er nu uit ziet 

3. Hoe je data eruitziet (zowel marketing als financieel gezien)

4. Welke processen er al wel of niet in kaart zijn gebracht.

Uiteraard vertel ik over mijn werk als integrator en leg ik uit waar ik als Integrator jouw business kan ondersteunen en hoe ik dat aanpak. Mocht jij dat ook als positief ervaren, dan plannen we een strategieochtend of middag in.

Ter voorbereiding op deze strategie dag stuur ik je alvast 1 A4 waarin de doelen voor de komende 3 jaar, 10 jaar en 1 jaar mogen worden ingevuld.

Door daar alvast over na te denken, kan daar tijdens de strategiedag verder op ingegaan worden.

Om inzicht te krijgen in de financiële situatie van het bedrijf, ontvang ik graag de balans en V&W rekening.

Verder ontvang je van mij een vragenlijst die na het invullen meer helderheid geeft hoe wij als duo te werk gaan en waar mogelijk onze blinde vlekken zitten.

De Strategiedag

Op de strategiedag zelf “haal ik jouw hoofd leeg”.

Of te wel alle issues die jij ervaart, alle operationele zaken die je nu nog zelf doet, maar eigenlijk moet delegeren, die zetten we op papier. Projecten die op de plank liggen te verstoffen, worden afgeveegd en in detail besproken en die projecten krijgen een plek in de planning. Je financiële situatie en investeringswensen voor het komende of lopende jaar worden besproken.

Je deelt met mij eventuele processen die al zijn uitgewerkt en een dashboard, als dat er al is.  Verder ontvang ik ook graag een organisatieschema, als dat er al is of andere informatie (DISC bijv.) van het team.

Na de strategiedag werk ik alle input verder uit, zodat alles overzichtelijk op max. 4 A4’tjes beschikbaar is. 

Op basis hiervan kun je besluiten of je verder wil met een Integrator en zo ja dan zullen we de verdere stappen bespreken.

 Wat bereik ik met de strategiesessie?

Na de strategiedag leg ik alle afspraken vast in 1 document. Daarin staat waar wij als team aan gaan werken, waar ga ik als Integrator mee aan de slag en welke zaken jij als ondernemer en visionair hebt te doen om bijvoorbeeld taken over te dragen naar mij of een teamlid.

Klanten aan het woord

Bij de start had ik niet gedacht dat ik zo snel uit de operatie zou zijn. Toen Christien zei: “per 1 januari ben je uit de operatie” dacht ik echt: “het zal wel.. zo snel gaat dat niet”. We hebben in korte tijd grote stappen gezet als ik kijk naar de werkwijze, inzicht in data, missie/visie, communicatie en de rollen die iedereen invult. Ik heb nu echt tijd om me met de exploratie van het bedrijf bezig te houden i.p.v. de exploitatie.

Wat ik heb gemerkt op strategisch vlak is dat ik door de samenwerking gedwongen werd zelf knopen door te hakken en helder te maken waar we naartoe willen met het bedrijf. Op het gebied van data kostte het even wat tijd om een goed werkend dashboard te krijgen, maar dat gaat nu steeds beter lopen en is absoluut een must. Doordat het data dashboard wekelijks wordt besproken in de teammeeting geeft dat een versnelling in de anticipatie van het team.

Wat je ziet op het gebied van processen is dat Christien een voorbeeldfunctie heeft voor de rest van het team. Haar invloed op procesmatig werken zet anderen aan om dat ook te doen. Door de inbreng van Christien heeft het team enorme stappen gezet.

Maaike de Boer

Eigenaar, Educatieve Uitgeverij

Keertje kennismaken?

Ben je benieuwd hoe wij jou als visionaire ondernemer binnen één maand uit de operatie halen, zodat jij je volledig kunt richten op de verdere ontwikkeling en strategie van jouw organisatie?