Hoe leer je als visionair los te laten? 

De visionair, de ondernemer, wordt gezien als de ideeën-generator van het bedrijf, met een vol hoofd, veel plannen, maar vaak weinig tijd om deze ideeën om te zetten in acties. 

En dat is vaak waar behoefte aan is binnen het bedrijf.

Hij of zij werkt vaak al met een team.

En dat is voortgekomen vanuit een bepaalde noodzaak want 80 uur werken lost vaak niets op. Als je kunt terugvallen op een team, is dat natuurlijk geweldig.  Maar hoe zorg je er dan voor dat jij als ondernemer niet nog steeds 80 uur blijft werken? 

Oftewel; hoe leer je los te laten?

De integrator is de rol die zorgt voor de integratie van verschillende functies binnen het bedrijf.  De term Integrator is nog niet zo bekend in Nederland, maar in Amerika is deze term al heel wat jaren ingeburgerd en is de maatschappij hier al meer mee gewend te werken.

De Integrator, of bijv general manager, is als het ware de “lijm” tussen de visionair en het team.  Hij of zij zorgt dat de ideeën worden omgezet in acties, overlegt op reguliere basis met het team en houdt deadlines bij.

 

Begin klein en ervaar hoe dat voelt.
Als je start te werken met een team, maar ook met een Integrator, dan is het goed om klein te beginnen. Om te starten laat je alle communicatie via de Integrator verlopen. De teamleden dienen te weten bij wie ze moeten zijn met vragen en ook naar wie ze moeten mailen als ze ergens niet uitkomen. Tijdens het reguliere overleg wordt hier extra aandacht aan besteed.

Daarnaast is rust inbouwen essentieel om daarna met volle focus weer aan het werk te kunnen. Een vol hoofd helpt daarbij niet. Als visionair heb je nu immers veel ideeën en deze moeten op papier komen, hoe rauw ze ook zijn. App/mail/whatsapp deze ideeën naar je Integrator, hij of zij haalt ze weer op en geeft ze een plek als ze opgepakt moeten worden. De integrator neemt de regie over en dit geeft je rust in je hoofd om echt los te laten en er niet mee bezig te blijven.

 

Maak een strategieplan
Als je iets meer comfortabel bent in het loslaten van taken en acties, dan is het zaak om te bepalen waar je aan wilt werken. Dat leg je vast, samen met je Integrator en dat houdt die jou accountable om aan te gaan werken.  Focussen op datgene wat voor jou belangrijk is zorgt er ook voor dat je makkelijker kan loslaten.

Omdat communicatie essentieel is, zal de Integrator in alle gevallen communiceren wat hij of zij doet, wie ze gesproken hebben en wat daaruit voort gekomen is. Dan ben jij weer op de hoogte en hoef je zelf niet in de actiestand te schieten.

 

Durf en Doe!
Het klinkt eenvoudiger dan het is, maar het is een kwestie van doen en ervaren wat het doet met je gevoel. Realiseer je wel dat vertrouwen op het team noodzakelijk is. Zonder vertrouwen kom je nergens. En mocht er ergens toch iets niet helemaal lekker lopen, bespreek dit en leer ervan. Zo leer je ook meer en meer loslaten.

Wil jij eens sparren over een strategieplan of wil je meer weten over het werken met een Integrator?  Neem dan contact op en dan gaan wij samen aan de slag!