Mijn ondernemersreis

Als ik terugkijk op mijn reis als ondernemer, kan ik niet anders dan glimlachen. Het begon allemaal in 2016, toen ik besloot om de sprong in het diepe te wagen en als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik kwam uit een loondienst verband waar e.e.a. ging veranderen, ik wilde al langer voor mezelf beginnen en had 2 jonge kinderen waarvoor ik er meer wilde zijn. Ik had eigenlijk geen idee waar ik aan begon, maar vol overtuiging ging ik aan de slag. Ik wist en voelde in alles “dit moet ik doen”.

De eerste jaren

In de eerste jaren werkte ik voor verschillende ondernemers en mijn netwerk groeide gestaag. Ik leerde ontzettend veel. Ik denk eigenlijk in het eerste jaar nog meer geleerd dan in alle loondienstjaren daarvoor bij elkaar. Ik groeide mee met mijn opdrachtgevers. Maar na verloop van tijd begon ik te merken dat ik het niet langer alleen aankon. Er was te veel werk en te weinig tijd.

Ik nam mijn eerste VA aan om de social media te gaan doen en dat beviel erg goed. Zeg een klein jaar later nam ik nog een VA aan om de financiën en mailbox te regelen. En zo groeide mijn team langzaam maar zeker uit. Een marketing specialist hier, een designer daar, en voor ik het wist had ik een compleet team van mensen om me heen verzameld. Een team voor mijn eigen organisatie maar ook een team dat ik kon inzetten bij klanten.

Druk

Maar met de groei van mijn bedrijf kwam ook de druk. Meer opdrachtgevers, meer verantwoordelijkheden en minder tijd voor mezelf. Ik realiseerde me dat ik op een keerpunt stond: wilde ik op dit niveau blijven of wilde ik doorgroeien met mijn bedrijf?

Ik koos voor het laatste en ging op zoek naar manieren om mijn bedrijf verder te laten groeien. Ik investeerde in marketing, verbeterde mijn dienstverlening en werkte hard aan mijn netwerk. En met succes: mijn bedrijf groeide als nooit tevoren en ik kon steeds meer mensen aannemen.

Maar groei brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe verdeel je al het werk? Hoe hou je iedereen gemotiveerd en betrokken? Ik merkte dat ik als ondernemer steeds meer een coachende rol kreeg. Ik moest mijn team inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen en samen tot successen te komen.

Mijn grootste voldoening

En daar ligt ook mijn grootste voldoening. Om te zien dat mijn teamleden groeien en zich ontwikkelen, en om samen te werken aan mooie projecten. Het is niet altijd makkelijk, maar het is het allemaal waard.

Inmiddels kan ik vol trots zeggen dat ik als ondernemer enorm veel geleerd heb. Van het runnen van een bedrijf tot het coachen van mensen, ik heb het allemaal mogen ervaren. Maar het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat je nooit alleen bent. Een succesvol bedrijf opbouwen kan alleen met de juiste mensen om je heen.

Daarom ben ik dankbaar voor het team dat ik nu om me heen heb. Samen zijn we sterker en kunnen we onze opdrachtgevers de beste dienstverlening bieden. En wie weet waar deze reis ons nog naartoe brengt.

Ik raak niet uitgeleerd en ben recent met een coach (DeGroeicoach) aan de slag gegaan voor nog weer de volgende stap in mijn bedrijf. Dat kan ik iedereen aanraden. Je denkt misschien jezelf te kennen maar Raoul weet in iedere sessie die we hebben nog weer een element te belichten waar ik verder in mag groeien.

Tip

Als ik één tip mag meegeven aan andere ondernemers, dan is het om niet bang te zijn om hulp te vragen. Alleen kun je niet alles en soms moet je de controle loslaten om verder te kunnen groeien. Zorg voor een team van mensen waar je op kunt bouwen en vertrouwen, en samen kun je alles aan.

 

 

Keertje kennismaken?

Wil je meer weten over mijn rol in jouw organisatie?