Weet jij wat het verschil is tussen een Virtual Assistant (VA) en Online Business Manager (OBM)? Ik krijg deze vraag vaak. Een terechte vraag ook. In de basis is het namelijk hetzelfde maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een Virtual Assistant en een Online Business Manager. Maar wat zijn die verschillen dan? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden wil ik eerst kijken naar de overeenkomsten.

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen een  een Virtual Assistant (VA) en Online Business Manager (OBM)?

  • Ze werken allebei online, dat wil zeggen met behulp van online tools kunnen ze op afstand met je samenwerken
  • Ze nemen je allebei taken uit handen zodat jij je volledig kunt richten op datgene waar je goed in bent
  • Ze zijn allebei flexibel inzetbaar

Wat zijn dan de belangrijkste verschillen tussen een Virtual Assistant (VA) en een Online Business Manager (OBM)?

  • Focus: Een Virtual Assistant richt zich vaak op het uitvoeren van taken en/of projecten, bijvoorbeeld inkomende en uitgaande facturen verwerken. Een Online Business Manager richt zich op het managen van projecten, processen, team en prestaties en denkt strategisch met je mee.
  • Mate van verantwoordelijkheid: Een Virtual Assistant is verantwoordelijk voor het op tijd uitvoeren van zijn of haar eigen taken /projecten. Een Online Business Manager is tevens verantwoordelijk voor het op tijd uitvoeren van zijn of haar eigen taken maar ook voor jouw projecten, processen, team en prestaties.
  • Aantal Klanten: Vanwege de focus en de mate van verantwoordelijkheid kan een Online Business Manager gemiddeld voor 2 tot 4 klanten werken. Een Virtual Assistant heeft doorgaans meerdere klanten omdat taken / projecten vaak kleiner zijn.

Wanneer je een Virtual Assistant of Online Business Manager inschakelt is geheel afhankelijk van de fase waarin je zit met jouw bedrijf en waar je behoefte aan hebt.

In mijn gratis e-book kun je lezen welke werkzaamheden een OBM voor jouw onderneming kan uitvoeren. Neem een kijkje op mijn site of vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Christien Woltjer

WhatsApp chat