Welke ondersteuning past in jouw bedrijf?

Je onderneming groeit als kool en je merkt dat je je meer bezig houdt met het managen van je bedrijf dan het leiden van je bedrijf. Je wilt je weer bezighouden met je klanten, strategie en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten!… maar waar haal je de tijd vandaan?

Als je die gedachten hebt is het tijd voor ondersteuning in je bedrijf!

MAAR .. waar kies je voor?

Moet je aan de slag met een kei van een Virtueel Assistent, Online Business Manager of een Integrator.

Wat zeggen die termen nu en wat krijg je daar nu voor vraag je je misschien af.

Om die vraag goed te beantwoorden is het natuurlijk de vraag waar je nu staat met je bedrijf.  Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de rollen. Daarbij kun je letten op de volgende zaken:

 • Wat wil je uitbesteden?
 • Hoe ziet je huidige team eruit? Werk je met een operationeel team of een managementteam?
 • Hoeveel budget heb je ervoor vrij gemaakt?
 • Hoeveel uur ondersteuning wil je?
 • Wat wil je aanpakken?;
  • wil je alleen je mail uitbesteden?;
  • wil je het opzetten van een online academie volledig uitbesteden?;
  • is het zaak dat er nu stappen worden genomen in het gehele bedrijf met het managementteam?
 • Kijk ook wie er nu al deel uitmaken van je team en wat hun vaardigheden zijn. Wat sluit daar op aan.

 

Virtueel Assistent

Een VA is vaak specialistisch en gericht op het uitvoeren van een bepaalde taak (bijvoorbeeld de nieuwsbrieven of social media). Wordt af en toe ook wel Online Business Manager genoemd. Het zijn echter wel heel verschillende rollen. De VA zorgt ervoor dat haar taak in het team goed wordt uitgevoerd. De Online Business Manager zorgt niet alleen voor de eigen taken maar ook dat het in het team goed verloopt en dat er zaken worden afgerond binnen de gestelde tijd. Verder heeft een VA vaak meer dan 4 klanten, een Online Business Manager kan niet meer dan 4 klanten tegelijk aan aangezien zij volledig de diepte in gaat bij klanten.

Wanneer ben je toe aan een virtueel assistent?

Mogelijk ben je gestart als een eenpitter met je bedrijf… ver terug misschien maar misschien ook niet. Je bedrijf groeit, is gezond en snel merk je dat je tijd tekort komt en echt moet gaan delegeren wil je verder kunnen groeien. Je hebt misschien al iemand voor je boekhouding en gaat nu ook werken bijvoorbeeld met iemand die je social media kan oppakken. Dit is een Virtueel Assistant rol en dus ga je in deze fase aan de slag met een Virtueel Assistent. Werk je inmiddels met een aantal Virtueel Assistenten maar worden de vragen vanuit je team te veel dan is het tijd om met een Online Business Manager aan de slag gaat die je daarbij kan ondersteunen.

 

Online Business Manager

Een Online Business Manager houdt zich vooral bezig met planning, systemen, project management en team management. Een Online Business Manager denkt strategisch met je mee en helpt je bij het structureren en managen van je operatie, je projecten, je team, je (online) Marketing en stuurt bij op basis van data. Jij bent als ondernemer verantwoordelijk voor de HOE in je bedrijf, de Online Business Manager zorgt voor WAT.

Wanneer ben je toe aan een Online Business Manager?

 1. Je werkt 80 uur in de week, samen met een klein team, en nog blijven die projecten op de plank liggen.
 2. Je hebt meer teamleden en/of automatisering nodig om je groeiende klantenlijst goed te kunnen bedienen.
 3. Je hebt geen tijd om je ECHT te kunnen richten op je klanten en strategie, de focus ontbreekt.

Als jij nog steeds je dagelijkse operatie en aansturing team zelf verzorgt ben je mogelijk de saboteur in je eigen bedrijf. Hoe zou het voor je zijn als je de dagelijkse operatie aan een Online Business Manager kan delegeren zodat jij je kan richten op je klanten en strategie?

Door de inzet van een Online Business Manager kun jij weer doen waar je goed in bent.

 

Integrator

Een Integrator houdt zich ook bezig met planning, systemen, project management en team management maar hier komen nog een aantal extra aspecten bij. Zij is dus niet alleen verantwoordelijk voor de WAT maar ook medeverantwoordelijk voor “HOE” de visie van de ondernemer wordt bereikt. Daarbij houdt de Integrator zich ook bezig met HR, juridische zaken en winstgevendheid van het bedrijf. Een integrator houdt het managementteam verantwoordelijk voor zijn of haar acties inclusief die van jou als ondernemer en visionair. Zoals bij alle rollen maar helemaal in de rol van Integrator-Visionair is het belangrijk dat je elkaar aanvult en een echt team / duo bent samen.

Wie het boek “Rocket Fuel” van Gino Wickman en Mark C. Winters gelezen heeft weet wat ik bedoel met een visionair en een integrator. Zoals een Amerikaanse collega al eens vertelde:

 

Dirigent van een orkest

Een Integrator is de dirigent van een orkest en dat vond ik wel een mooie vergelijking. De visionair heeft het muziekstuk gecomponeerd en de integrator zorgt ervoor dat de leden van het orkest (het managementteam) het stuk kunnen spelen en de juiste noten voor hun neus hebben om tot een fantastisch muziekstuk te komen. Daarbij is de integrator er ook voor de ondernemer/visionair want de visionair heeft al weer nieuwe muziekstukken in zijn hoofd. Om het team niet helemaal dol te maken van diverse muziekstukken die tegelijkertijd gespeeld moeten worden helpt de integrator focus te houden en structuur aan te brengen. De integrator wil vooral de visionair in zijn of haar rol laten want in dit duo worden de geweldige plannen echt omgezet naar acties en worden ze werkelijkheid!

 

Wanneer ben je toe aan een Integrator?

Je heb je bedrijf flink uitgebreid, werkt met een team van zo’n 10 personen en toch zit je als ondernemer tegen het plafond m.b.t. gebrek aan tijd en voel je dat er meer mogelijk is. Je bent toe aan een rechterhand die je business versterkt en zaken voor elkaar krijgt.

Maak eens een lijst van alle issues /uitdagingen en afleidingen die je hebt in je bedrijf. Hoeveel tijd en geld zou het jou schelen als je Integrator deze issues voor je zou oplossen? Deze lijst zou je ook kunnen maken voor de taken die jij nog steeds uitvoert in je eigen bedrijf – het operationele stuk.

Verder moet je natuurlijk goed kunnen delegeren en ben je er klaar voor om volledig in je nieuwe rol te stappen. Niet meer managen maar je bedrijf leiden en meer tijd beschikbaar voor het maken van nieuwe producten/diensten en de groei van je bedrijf.

 

Meer weten?

Meer weten over de verschillende rollen en wat er bij jouw organisatie past?

Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij me in.

https://christienwoltjer.nl/adviesgesprek/

 

 

 

 

Bronnen:
Female Integrator Mastermind
Rocket Fuel University
Diverse gesprekken met Integrators in de USA