Kies je voor een Online Business Manager (Virtueel Business Manager) of een Virtual Assistent?

Heb je al stappen gezet om zaken in je bedrijf te gaan uitbesteden of wil je dit gaan doen?  Wat goed van je!

Maar kies je dan voor een Virtual Assistant, een Office Assistant of een Online Business Manager (ook wel Virtueel Business Manager)? Ik snap dat het heel lastig is om een goede keuze te maken.

Verschillen

Wat zijn de verschillen tussen een Online Business Manager (Virtueel Business Manager) en een Virtual Assistant, en waarom zou je voor de een of voor de ander kiezen?

Het is goed om op de volgende zaken te te letten:

  1. Wat wil je uitbesteden?
  2. Hoeveel budget heb je ervoor vrij gemaakt?
  3. Hoeveel uur ondersteuning wil je?
  4. Wat wil je aanpakken; wil je alleen je mail uitbesteden of wil je het opzetten van een online academie volledig uitbesteden?
  5. Kijk ook wie er nu al deel uitmaken van je team en wat hun vaardigheden zijn; wat sluit daar op aan…

Online Business Manager vs Virtual Assistant

Focus

Een OBM managet alle onderdelen van Online Marketing en zorgt ervoor dat het onderhoud op een juiste en efficiënte manier wordt uitgevoerd.
Een VA is vaak gericht op het uitvoeren van een bepaalde taak (bijvoorbeeld de nieuwsbrieven of social media).

Succes

De VA zorgt ervoor dat haar taak in het team goed wordt uitgevoerd. Een OBM zorgt ervoor dat alle systemen goed lopen en dat alle taken goed en op tijd worden uitgevoerd.

Verantwoordelijkheid

De OBM is niet alleen verantwoordelijk voor het eigen werk maar ook voor soepel laten verlopen van de onderneming. De VA is alleen verantwoordelijk voor het eigen werk..

Aantal klanten

Vanwege de verantwoordelijkheid en de rol van sparringpartner kan een OBM maar zo’n 2-4 klanten tegelijkertijd hebben terwijl een VA vaak 6 of meer klanten tegelijkertijd heeft.

Voorbeelden uit mijn praktijk

Ik had laatst een ondernemer aan de lijn die ondersteuning zocht bij o.a. evenementen organiseren en mailbeheer.

Ik zag al helemaal voor me hoe ik haar bedrijf verder zou kunnen helpen, maar deze stap was nog net te veel voor de business die ze nu had. Dat snap ik. Voor alleen hetgeen dat ze zocht kon ze prima uit de voeten met een event organisator, die ook haar mail doet en is een Online Business Manager nog een stap te ver.

Bij een andere onderneemster ben ik wel aan de slag gegaan. Zij is een creatieve ondernemer die alle vrijheid wilde hebben voor het creatieve proces en de ontwikkeling van haar online academie. Ze wilde zich absoluut niet bezighouden met de online marketing en technisch geneuzel van het bouwen van een online academie. Zij werkte al met een online academie bouwer, vormgever, fotograaf en videograaf en zocht iemand die de hele coördinatie van haar overnam, aangezien het haar veel te veel tijd kosten en dus ook creatieve energie.

Nadat we een aantal maanden bezig waren, gaf ze ook dat ze heel blij was dat haar creatieve energie weer terug was en ze weer in haar flow kwam. Mooi om te horen, daar doen we het voor. Als Online Business Manager is het mijn taak te zorgen dat mensen en middelen virtueel bij elkaar komen.  Ik neem al het werk rond het regelen en organiseren uit handen en mijn klant zich dus weer richtingen op haar core-business!

Kijk dus goed wat er past bij jou en ga dan op zoek naar de juiste persoon. Wil je wat meer inzicht in wat bij jou past; neem contact met me op. Ik geef je eerlijke en open feedback op je verhaal.

Tevens bied ik gratis strategie sessies aan, waar we ook nog wat dieper op jouw business in kunnen gaan en ik jou graag advies geven over de volgende stap!

Een strategiegesprek plan je nu heel eenvoudig in door mij een mailtje te sturen met het onderwerp waar jij het over wilt hebben. Ik neem binnen 24 uur contact met je op. 

WhatsApp chat