Een groeiend bedrijf heeft vaak twee soorten mensen nodig – een Visionair en een Integrator.

Visionair

De Visionair is degene met de grote ideeën – wordt niet voor niks de visionair genoemd. De visionair kijkt vaak in de toekomst, met visies van wat mogelijk is en hebben een miljoen ideeen aan projecten om op te pakken. Deze persoon is vaak de ondernemer/CEO van het bedrijf.

Integrator

De Integrator is degene die aansluit op de visie en zorgt voor de “hoe”. De Integrator leeft in het nu en weet exact van wat er nodig is om de ideeën/visie die de Visionair heeft tot leven te brengen. Daarbij spelen processen, data en team een grote rol.

Ik hoorde voor het eerst van de rol Integrator toen ik een aantal jaren terug in aanraking kwam met het EOS – Entrepreneurial Operating system. Daarin hebben ze de rollen van Visionair en de rechterhand, Integrator helemaal uitgewerkt. Er is zelfs een test om te kijken of je meer een visionair of meer een integrator bent. Ik kwam via de training die ik daar deed (Rocket Fuel University) in contact met diverse Visionairs en Integrators en hoorde de verhalen hoe deze tegenpolen elkaar versterkten.

Gouden Duo

Om het maximale uit het duo te halen moeten de Visionair en de Integrator een goede klik hebben en alles tegen elkaar kunnen zeggen. Fouten maken is een must in deze relatie en het besef dat je pas na een jaar echt op elkaar bent ingespeeld.

De Visionair kan met alle briljante ideeën ter wereld komen, maar als ze niemand hebben om te helpen focussen, prioriteren, plannen en implementeren, komen deze ideeën niet tot leven. Aan de andere kant als iemand een Integrator is, kunnen ze geweldig zijn in het prioriteren, plannen, processen uitwerken, data analyseren en team aansturen maar als ze geen geweldige visie hebben om hun werk te leiden, gaan hun inspanningen helemaal verloren.

Stel je voor dat je een glas water wilt drinken … je hebt twee dingen nodig: 1) Het water en 2) het glas om het in te doen. Als je water (ideeën-visie) hebt maar geen glas (integrator), dan mors je water overal en is het onmogelijk om te drinken. Evenzo, als je een glas hebt maar geen water, blijf je dorstig.

Hoe kan de Visionair/Integrator-relatie werken

De ondernemer (Visionair) wordt op een dag wakker met een briljant idee voor een nieuw product. Ze bespreken het met hun Integrator en zeggen: “Ik heb een geweldige idee bedacht … ik wil product X ontwikkelen en ik denk dat we het volgende maand lanceren, dit gaat de wereld veranderen!”

De Integrator antwoordt: “Dat is geweldig, ik hou van dat idee en ik ben me er ook van bewust hoeveel we al te doen hebben komend kwartaal. We werken al aan het lanceren van Y voor volgende maand, dus hoe past dit in ons huidige plan? Moeten we iets anders prioriteren?”

De Integrator brengt hier een prio check in, terwijl ze tegelijkertijd echt het enthousiasme van de ondernemer waardeert.

De ondernemer zegt: “Ja, je hebt gelijk … ik wil ons niet van het pad afhalen met wat we al hebben gepland voor volgende maand. Wanneer kunnen we dit volgende programma inplannen?”

Waarop de Integrator antwoordt: “Ik weet dat het 2-3 maanden zou duren om ons echt voor te bereiden en dit correct te lanceren. Wat dacht je ervan als ik ons algemene plan bekijk en zie waar dit het beste past en ik kom bij je terug als we weer aan tafel zitten op donderdag.”

Is dat niet cool? Een goed evenwicht tussen passie en realiteit – beide essentieel in zaken.

Samengevat we hebben elkaar nodig om dit allemaal te laten werken. En wanneer we de waarde van wat de Integrator en Visionair inbrengt beide zien dan ontstaat er magie en mogelijkheden voor verdere groei.

Keertje kennismaken?

Ben je benieuwd hoe wij jou als visionaire ondernemer uit de operatie halen, zodat jij je volledig kunt richten op de verdere ontwikkeling en strategie van jouw organisatie?