Heb jij het boek Semco-stijl van Ricardo Semler al eens gelezen? Echt een aanrader!!

Ricardo volgde zijn eigen gevoel en heeft een miljoenenbedrijf opgezet in het moeilijke klimaat van Brazilië. Ik ben het gaan lezen omdat ik mij afvroeg hoe hij een miljoenenbedrijf heeft opgebouwd zonder (bijna) een enkel proces of procedure en zijn enorme flexibiliteit als grote ondernemer heeft behouden.

Start Semco

Ricardo is begonnen met alles vastleggen in processen en procedures, alles autoritair vastleggen vanaf bovenaf. Managers die het plan/de strategie bedachten en dan de werknemers het lieten uitvoeren.
Ze hadden een piramidevormige onderneming met een flink middenkader (wel 12 lagen!) maar toen zijn ze echt dingen anders gaan doen. Superleuk om te lezen. Je voelt echt de relaxte houding van Ricardo door het boek heen. Veel geëxperimenteerd – dat zie je sowieso terug bij veel succesvolle ondernemers – . Veel tegenslag gehad en verkeerde beslissingen genomen maar altijd weer opgekrabbeld en weer doorgegaan. Ze hebben de organisatieschema’s overboord gegooid en een ronde piramide gemaakt van de organisatie (met 3 managementlagen). Het komt erop neer dat iedereen de cijfers van de organisatie kent en verantwoordelijk is voor het totale productieproces van een divisie. Die divisies werden expres klein gehouden zodat ze overzichtelijk zijn en blijven.

Ontwikkeling Semco

De ene dag zat een medewerker op een heftruck, de andere dag achter een productielijn. Geen van allen (tot en met management aan toe) hadden een vaste taakomschrijving of titel. Zodat je de totale creativiteit hebt van een medewerker. Hoe cool is dat! Je hebt energieke en creatieve medewerkers zodat je het maximale uit je organisatie haalt.
Ze gingen nog wat verder en de top benoemde de manager niet meer maar zorgde voor condities dat de manager werd gekozen door de medewerkers die er mee gingen samenwerken.
Ze maakten daarbij gebruik van een formulier en een punten systeem. Ze kiezen nu zelf voor een manager en zullen niet snel klagen over hun eigen keuze. Een van de laatste stappen was dat iedereen zijn eigen salaris kon kiezen. Dat experiment voeren ze nu ook uit bij het marketingbureau Keytoe. Ik ben benieuwd hoe het bij hun verloopt.

Steeds verder loslaten

Wat ik als Online Business Manager zo knap vind aan Ricardo Semler en ik weet niet hoe jij erover denkt….
Hij is een kei in het loslaten van zijn business en het overlaten aan zijn medewerkers. Hij creëert een omgeving waarin het OK is om veel fouten te maken, veel foute beslissingen te nemen en vooral te leren.  Hij heeft ervaren dat dit gemotiveerde medewerkers oplevert die echt zaken willen aanpakken, verbeteren etc.. Af en toe werd het vertrouwen dat hij stelde in zijn medewerkers wel geschonden en er verdween wel eens wat van de voorraad bijvoorbeeld maar hij wilde zijn ideeën over een democratisch bedrijf daar niet door laten beïnvloeden en nam dit op de koop toe.

Eigen ideeën / gevoel doorzetten

Ik vind het supergaaf dat Ricardo Semler dit allemaal gewoon gedaan heeft, zijn eigen ideeën over een democratisch bedrijf heeft doorgezet. Dat vraagt om lef en vertrouwen op je eigen gevoel. I like it! Hij heeft te maken gehad met felle personeelsleden, vakbonden, corruptie en hij heeft altijd zijn eigen gevoel en waarden gevolgd. Het gaat niet om een procesje hier of daar, het gaat om een totale inrichting van een onderneming naar de waarden en normen die je als ondernemer hebt en hoe je met mensen wil omgaan, hoe je meeste eruit haalt.

Het heeft zin om bepaalde werkwijzen vast te leggen maar altijd vanaf onderaf en zeker niet van bovenaf opleggen. Het moet ondersteunend werken en niet regels opleggen. Waar ik enorm voorstander van ben is dat ik mensen in mijn team heb die expert zijn of bepaalde eigenschappen hebben die ik zelf niet heb, op die manier vul je elkaar fantastisch aan en presteer je optimaal.

Lijkt het je leuk om eens te praten over jouw onderneming en hoe ik en mijn team jou kunnen ondersteunen? Vraag een gratis strategiegesprek aan via deze link