Afgelopen maand las ik het boek “Don’t Push Me! Hoe je mensen wel beweegt.” Dit boek gaat over hoe we vaak proberen mensen te pushen, zowel in gesprekken als in geschreven teksten.

Het zette me aan het denken over een situatie tijdens een netwerkborrel.

 

Het belang van ‘Pull’ technieken

Laatst was ik op een netwerkborrel en raakte ik in gesprek met een ondernemer uit Den Bosch. We spraken over het verbeteren van klantrelaties. De ondernemer vond dat er meer directe verkooptechnieken moeten worden gebruikt. Ik dacht juist dat het belangrijker was om eerst vertrouwen op te bouwen bij de klant. Ik voelde dat ik mijn hakken in het zand zette. Ik was ervan overtuigd dat mijn aanpak beter was, maar deze ondernemer zag de voordelen niet.

 

Luisteren en begrijpen

Ik herinnerde me wat ik uit het boek had geleerd en besloot om niet te pushen. In plaats daarvan gebruikte ik ‘pull’ technieken. Dit betekent dat ik probeerde eigenaarschap en verantwoordelijkheid bij mijn collega te creëren. Zo hoefde ik niet alles alleen te doen en werd de verantwoordelijkheid gedeeld.

Ik begon met het stellen van vragen om beter te begrijpen waarom de ondernemer zijn methode voorstelde. Ik vroeg bijvoorbeeld: “Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van directe verkooptechnieken?” en “Hoe denk je dat klanten hierop reageren?” Door te luisteren en te vragen, kreeg ik meer inzicht in zijn perspectief. Dit leidde tot een open en constructief gesprek.

 

Gezamenlijk oplossingen vinden

Het bleek dat de ondernemer goede redenen had voor zijn standpunt, maar ook openstond voor mijn ideeën. Door mijn ego aan de kant te zetten en echt te luisteren, konden we samen tot een betere oplossing komen. We besloten om een combinatie van beide technieken te proberen en elkaars voortgang te blijven volgen.

Dit geldt ook voor verandertrajecten binnen organisaties. Zonder een veilige setting zetten medewerkers de hakken in het zand. Door simpelweg door te vragen en je ego aan de kant te zetten, kun je verantwoordelijkheidsgevoel en eigenaarschap creëren. Dit leidt uiteindelijk tot een positievere houding tegenover de verandering.

 

Presentaties en pullen

Nu bekijk ik mijn presentaties ook met een kritischer oog. Heb ik voldoende pull elementen verwerkt, of push ik nog te veel? Als je alleen maar pusht, verlies je mensen onderweg. Ze voelen zich niet gehoord en gaan niet mee in de verandering. Maar door te pullen, creëer je een gevoel van eigenaarschap. Mensen voelen zich betrokken en zijn eerder geneigd mee te werken.

 

Betrokkenheid creëren

Bijvoorbeeld, als je op een netwerkborrel in gesprek raakt over een project, kun je vragen naar de mening en zorgen van de ander. Dit creëert een veilige omgeving waarin iedereen zich gehoord voelt. Neem de tijd om te luisteren en te begrijpen wat er speelt.

Daarna kun je samen bekijken hoe je het beste verder kunt gaan. Iedereen heeft een rol en verantwoordelijkheid. Dit zorgt ervoor dat de verandering niet van bovenaf wordt opgelegd, maar van binnenuit komt. Mensen voelen zich meer betrokken en zijn eerder geneigd om mee te werken.

 

Minder pushen, meer pullen

Kortom, door minder te pushen en meer te pullen, kun je mensen beter overtuigen en krijg je meer gedaan. Het zorgt ervoor dat je niet alleen staat in je taken en dat je team zich verantwoordelijk voelt. Dit leidt uiteindelijk tot succesvollere projecten en een betere werksfeer.

Dus zie je weerstand? Onderzoek deze en pas je aanpak aan. Het maakt een wereld van verschil.

EN… lees vooral het boek “Don’t Push me! Hoe je mensen wel beweegt” van Genieke Hertoghs.

Je denkt misschien dat je al veel Pullt maar na het lezen van het boek heb je echt handvatten en dieper inzicht